30 gramů zdraví

Zlepší ti náladu, ochrání tvé srdce a potlačí záněty v těle. Jen si pohlídej svou denní dávku. Americká asociace pro vědecký pokrok byla před sedmi lety první institucí, která navrhla zařadit čokoládu mezi potravinové doplňky. Vědci totiž zjistili, že už pouhých 30 gramů čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a k omezení tvorby krevních sraženin . Pokud si toto množství čokolády budeš dopřávat denně, snížíš si tak riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice.
Jak si vybrat tu pravou?
Když nakupuješ čokoládu, vybírej si čokolády spíše dražší a mezi známými značkami. Vždy pak sleduj údaj o procentuálním podílu kakaa. Nejlepší je hořká neboli pravá čokoláda, která neobsahuje jiný tuk než kakaové máslo. Obsah kakaa se v ní pohybuje mezi 35% - 99%. Kvalitní čokoláda má tedy minimálně 50% kakaa. Stále oblíbenější jsou čokolády se 70% kakaa. Mléčná čokoláda musí podle stanov Evropské unie obsahovat minimálně 25% kakaa. Na rozdíl od hořké čokolády je v ní obsažen ale i cukr, který linii moc neprospívá. Cukr obsahuje i bílá čokoláda, která je jinak z kakaového másla bez pevných kakaových přísad a kondenzovaného nebo sušeného mléka - i jí se spíše vyhni. Co opravdu nemá nic společného s čokoládou, jsou levné figurky, které obsahují jen kolem 1,5% kakaa.

30 gramů zdraví
V tomto množství můžeš kvalitní hořkou čokoládu konzumovat denně. Co pro tebe udělá?
- Ochrání tvoje srdce. Kakaové máslo, které čokoláda obsahuje, je tuk ze skupiny tzv. "dobrých" tuků. Ty zvyšují hodnoty HDL cholesterolu, který pomáhá chránit srdce. Snižují hodnotu LDL cholesterolu, který je škodlivý.
- Je v ní hodně antioxidantů, takže snižuje riziko nejen infarktu, ale také rakoviny. Jeden z nich / proanthocyanidin/ patří ke sloučeninám, které dokáží chránit mozkovou tkáň. Stejná látka brání vytváření enzymů, které způsobují záněty a artritidu.
- Obsahuje teobromin a kofein. Posílí tedy tvůj centrální nervový systém a dodá energii.
- Umí pomoci i na duši. Obsahuje fenyletamin, který zlepšuje pozornost a aktivitu. Bylo prokázáno, že zmírňuje depresi. Jde o látku, jejíž obsah se zvyšuje, pokud jsi zamilovaná.
- Chrání zuby. Kakao a obsahuje fluor, takže hořká čokoláda prospívá i tvým zubům. Kakaové máslo tvoří totiž na povrchu zubů povlak, který chrání zuby před působením bakterií.

Dopřej si čokoládové pohlazení
Čokoláda se v posledních letech používá i k masážím a jiným welness procedurám. Obvykle se začíná čokoládovým peelingem, následuje masáž celého těla horkou čokoládou a nakonec přijde relaxace v čokoládovém zábalu. Co toto ošetření umí?
- Podporuje odplavování toxických látek z těla
- Vyživuje a omlazuje pokožku
- Zbavuje pleť vrásek a suché kůže
- Navrací pleti jemnost a pružnost
- Napomáhá ke zjemnění celulitidy
- Má příznivý vliv na formování postavy
Až 50 zlatých číší čokolády vypil denně aztécký vládce Montezuma, aby zlepšil své sexuální schopnosti. Jako afrodiziakum používal čokoládu i známý svůdce žen Casanova.
